internet: Q´gar Kft.

"Webkettőre" hívnak az online guruk

Web 2.0 symposium a Magyar Telekom székházában

Népszabadság • Népszabadság Online • 2006. május 29.

"A Web 2.0 valódi mozgatórugója a kollektív tudás munkára fogása." - szól a május 29-ére szervezett rendezvény mottója, amelyen várhatóan mindenki ott lesz, aki számít.
A konferenciát György Péter esztéta nyitja meg, majd a közösségi oldalak kérdéseiről ad elő többek között Juhász György, a Ringier Kiadó Rt. online divízió igazgatója, Dr. Tóth Péter Benjamin az Artisjustól és Bodó Balázs a Creative Commons képviseletében. A teljessség igénye nélkül: szó lesz a blog és üzlet kapcsolatáról, a politikai blogok hatásairól és a Wikipédiáról is.
Előkerül egy aktuális probléma, az egyik legnagyobb közösségi oldal, az iwiw kapcsán. Az "iwiw: médium vagy buli?" címmel tartott előadásában az új tulajdonos, a T-online első embere, Simó György vezérigazgató beszél majd a lehetséges válaszokról.
Lesz újságírói blog vita is, Újságírás és blogolás: ugyanazt, másképpen? címmel, ahol Weyer Balázs (origo.hu), Pécsi Ferenc (HVG médiablog), Sós. B. Péter (Népszabadság), Barczi Imre (blog.hu) cserélik ki gondolataikat arról, hogy hol is tartunk ebben a kérdésben.
Pollner, aki a blog- illetve az online szféra híreit Médiablogjában napról napra követi, a rendezvényről a következőképpen ír blogjában: "Engem leginkább Weyer Balázs [origó] főszerk. A blog hatása az újságírásra című elődása tart izalomban. Weyer köztudottan nem tartozik (vagy csak korábban nem tartozott?) a média 2.0 elkötelezett hívei közé. Fél évvel ezelőtt az Internery Hungary egyik fórumán szépen el is vitatkozgatttunk (vagy inkább elbeszéltünk egymás mellett) a témáról. Éppen két hónappal ezelőtt egy újságírótanfolyam ürügyén néhány kérdést tettem fel W.B.-nek. Válasz eddig nem érkezett, remélem majd 29-én szóban megkapom..." (Teljes bejegyzés itt... )
Forrás:nol.hu


 

Web 2.0 - konferencián vitatják

[2006.05.22. 14:46]

Az Iwiw, politikai és újságírói blogok, wikipédia - ezek a témák szerepelnek a Web 2.0 Symposium elnevezésű budapesti rendezvényen.
A rendezvényszervezéssel foglalkozó Agria Produkció május 29-én a web 2.0 témájában szervez konferenciát. Az egyre elterjedtebb elnevezés alatt a blogokat és a közösségi oldalakat érti a szakma.
Simó György, a T-Online vezérigazgatója szerint a legjobbkor rendezik meg ezt a konferenciát, hiszen az elmúlt hetekben a sajtó és az iwiw közössége sokat foglalkozott a tulajdonosváltással. A vezérigazgató előadásában az adatvédelemről, a szolgáltatás jövőjéről és a T-Online vásárlási szándékáról beszél.
A szimpóziumon Gyurcsány Ferenc kormányfő blogjáról Keszthelyi András miniszterelnöki főtanácsadó tart előadást, majd a politikai blog vitában újságírók vesznek részt. Téma lesz még, hogy hogyan hat a blog az újságírásra és az is, hogy hogyan lehet pénzt keresni az elektronikus naplókkal.
(Forrás: Kreatív Online)
iWiW, blogok, Wikipédia: konferencia az új webről

2006. május 26., péntek, 11:16


Hétfőn kerül megrendezésre az első magyarországi konferencia, a Web 2.0 Symposium, amelyen az "új világhálóról", vagyis a Web 2.0-ról lesz szó.
A Web 2.0 Symposium témáját a világháló fejlődését napjainkban legerőteljesebben meghatározó trendek alkotják - legalábbis azok, amelyek a magyar interneten is érzékelhetők. Röviden összefoglalva a rendezvényen az iWiWről, a blogokról, a Crative Commonsról és a Wikipédiáról lesz szó.
Mi az a web 2.0?
Sokak számára minden bizonnyal a web 2.0 kifejezés is magyarázatot igényel. Egy korábbi cikkünkben már kísérletet tettünk rá, hogy bemutassuk, mit is ért az internetes szakma ez alatt, de ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, azt mondhatjuk: a web 2.0 egy sor újszerű koncepció, technológiai újítás és a mindezekre épülő fejlődési irány összefoglaló neve.
A "webkettes" alkalmazások jellemzője, hogy a passzív befogadást igénylő "hagyományos" weboldalak helyett interaktívan használható eszközöket ad a felhasználók kezébe, amelyek segítségével kapcsolatba léphetnek egymással, és maguk hozhatnak létre online tartalmakat.
A magyar webkettő
A legnépszerűbb ilyen szolgáltatás hazánkban az iWiW közösségi portál, ezért erről, és a többi ehhez hasonló szociális hálós portálról (például a világszerte legnépszerűbb MySpace.com, vagy hazai követője, a MyVIP) is szó lesz a rendezvényen. A web 2.0 megkerülhetetlen elemét képezik a blogok (internetes naplók), amelyek divatos publikációs eszközzé váltak az interneten: a Symposiumon a politikai blogokról - például Gyurcsány Ferenc blogjáról -, a blogok és a sajtó viszonyáról, valamint a webnaplókban rejlő üzleti lehetőségekről lesz szó.
A konferencia foglalkozik majd a tavaly óta Magyarországon is elérhető Creative Commons (CC) szerzői jogvédelmi formával. A CC révén a szerzők úgy adhatják tovább műveiket az interneten, hogy megengedik azok szabad másolását, vagy akár felhasználását. A Symposiumon terítékre kerül a rohamos ütemben növekvő, amatőrök által írt online enciklopédia, a Wikipédia is.
A Web 2.0 Symposium május 29-én hétfőn kerül megrendezésre a Magyar Telekom székházban (Budapest, Krisztina körút 55.) A konferenciára a rendezvény honlapján lehet regisztrálni.
Forrás: [origo]


Mégsem omlik össze a kereskedelem a Web 2.0-tól

2006. május 30. 01:21, Kedd - Dojcsák Dániel
2006. május 29.
Magyar Telekom székház
(1013 Budapest, Krisztina körút 55)


iWiW...iWiW...iWiW...iWiW...Blog... Blog... Blog... Blog...wiki... wiki... wiki...fúj origo...fúj print média. Körülbelül ezen a tengelyen helyezkedett el a kontextus az első Web kettes szimpózium előadásain és vitáin a Telekom-székház konferenciatermében. A bloggerek hatalomra éhesek, a fogyasztók tudatosak, az újság meg elavult. Minek van még?

Reggel, amikor felkeltem, meg voltam róla győződve, hogy valami komoly előadás sorozat, élénk viták és számos releváns összefüggés feltárása lesz a szimpózium summája. Ehhez képest a webkettes celebek előadásai közül csak elvétve akadt néhány értékelhető, nagy tömegek számára is izgalmas, információt hordozó. Persze lehetett jókat nevetni Simó György vicces megnyilvánulásain, vagy éppen rémüldözni Weyer Balázs webkettőt és blogot idegennek beállító megnyilvánulásaitól. Továbbá a vendégsereg azon kitartó része, amely még a szendvicsebéd után is képes volt visszatérni a terembe, az a blogtérfőnök Doransky látomásai mellett megismerkedhetett a blogok üzleti felhasználásának lehetőségeiről, amibe érdemes volt belevinni a Tékozló Homárt, mint cégek számára veszélyes foltot a neten.

Felszínre került az ősi (?!) ellentét az újságírók és a bloggerek között, és nemcsak szakmai és elvi szinteken, de a manapság népszerű Creative Commons kapcsán is szóba került a két társaság. Érdekes módon itt a nagy portálok már szívesebben teszik közzé szabadon tartalmaik jó részét, mint a bloggerek, akik szívükre veszik még azt is ha a kollegák lenyúlják a témájukat és továbbfejlesztik azt egy újabb írásban.
Klikk ide!Klikk ide!

Mindenképp szeretnék attól tartózkodni, hogy részletesen leírjam, hogy miféle dolgok hangzottak el a nap során, mivel annyi hely szerintem még egy online lapon sincs, másrészt a szorgos kis blogger serpák megtették ezt helyettünk, újságírók helyett. A hivatalos blogon szinte percről-percre érkeztek a szervezők által előre behívott fizetett bloggerektől a bejegyzések. (Tévedés ne essék, a pénzt nem azért kapták, hogy jókat írjanak, hanem azért, hogy fáradjanak be a helyszínre és izzadságcseppeket a homlokukról törölgetve gépeljenek reggeltől estig.)

A lényeget ott érdemes nyakon csípni, hogy talán elsőként sikerült ilyen széles palettáját a webes szakmai grénumnak vélemény szinten ütköztetni. Az ébresztő előadáson György Péter (ELTE) elméleti síkon feszegette a webkettes forradalmat. Vagyis kérdés, hogy forradalom-e egyáltalán? Inkább új üzleti modell, ami megelőzi a webhármat, amit azok csinálnak már most is, akik kimaradtak a webkettőből. Sőt üzleti modellen felül egy új idea, egy technológia és egyben mítoszok melegágya is stb. Az egyetemi docens esztéta olyan magasságokba röpítette a témát, hogy azonnal egy dupla kávét kellett mindenkinek magába csavarnia, hogy utolérje őt.
Klikk ide!Klikk ide!

Ezt követően Bodó Balázs következett, aki a Creative Commons, azaz a tegyük közkinccsé a tartalmakat mozgalom érdekében szólt néhány jó szót. Copyright = enyém, CC = miénk. C = minden jog fenntartva, CC = néhány jog fenntartva. Rávilágított arra, hogy az internetes publikálás még ha a mai jogrenddel szemben is áll, akkoris kultúramegőrző funkciót vehet fel. Egyszerűbben egy példával: Psota Irén dalait ma le lehet tölteni egy uw.hu-s oldalról, tök illegálisan. Ha onnan eltávolítják, akkor viszont sehol az égvilágon nem juthat hozzá a lelkes rajongó. Bodó a nap folyamán végig aktívan szerepelt, a CC vitarészben becsületesen támadta a bigott jogrendet és szerzői jogot éltető Dr. Tóth Pétert, az Artisjus jogászát.

A következő napirendi pontban Simó ismételten jófejkedni próbált (végül nem is ment neki olyan rosszul - többször közepesen hangosan nevetett fel a közönség) és újra elmondta: az iWiW nem lesz fizetős, az adatok biztonságban vannak és hamarosan 1 millió felett lesz a felhasználók száma. Ezen túl viszont a csúcspont az volt, mikor leültették egy asztalhoz a pelyesállú myVIP (ejtsd májviájpí) "főszerkesztőjét", Holman Endrét, Simót, mint iWiW császárt és a lánglelkű Vidó Viktort, a sanomás hotdog.hu ifjúsági webkettő portál vezetőjét. Az eredmény szánalmas volt.
Klikk ide!Klikk ide!

Réz Gábor (Klubrádió) viszonylag esetlen kérdéseire Holman felmondta a marketing-közgáz leckét néhol fantasy elemekkel vegyítve. Például kitalálta, hogy év végére a myVIP külföldi piacokra tör, a magyar csak egy teszt. Addigra lesznek a rendszerben funkciók is, sőt helyettesít majd minden egyéb kommunikációs felületet is (pl. MSN, mail) Vidó ezzel szemben arról beszélt, hogy itt nem webkettes alkalmazások és felületek vannak, hanem verzió kettes felhasználók, akik már jóval tudatosabbak, intelligensebbek és ügyesebbek, mint az első eresztés.

Véleménye szerint a zárt rendszerek olyanok, mint a sztriptízbárok, az ő nyitott rendszere meg mint az édes illatokat árasztó látványpékség. Középen pedig ült a nagy testvér, Simó bácsi, akinek a feje vörösödött a magában tartott röhögéstől. Ejj, fiúkák, gondolhatta és mosolyogva előadta az igazságot, miszerint nagy pénz, nagy kockázat, de bizony az iWiW igen jól telibe találta a hazai piacot - nem mintha ebben cégének a felvásárláson kívül sok szerepe lenne.

Exkluzív információ, de a szintén helyszínen tartózkodó Cseh Gábor egy beszélgetéséből sikerült elkapni foszlányokat, miközben épp azt ecsetelte egy kávészünetben hogy ők még nem haltak meg, sőt, a T-Online kizárólag a hazai jogokat vette meg és a többi domainnel nem is rendelkezik. Ebből kifolyólag ők holnapután Zágrábba utaznak és ugyan nincs semmi tapasztalatuk külföldi tárgyalástechnikákban, de megpróbálják újabb országokban is megugrani a dothu csodát.
Klikk ide!Klikk ide!

A mélypont számomra akkor jött el, mikor Weyer Balázs az [origo] főszerkesztője kifejtette véleményét a blogokról, illetve közvetve a webkettőről is. "A blog egy formátum, egy felület. A nagy portáloknak nem feltétlenül kell kezdeni a blogokkal valamit. Nem baj, ha van egy portálnak blogja, de nem szeretném, ha a mi (origo) szerzőink blogolnának." A bloggerek véleménye ebben a kérdésben annyi volt, hogy ha a Weyer úgy látja hogy lassan beépülhet a cikkek kommentálhatósága a portálba, akkor előbb-utóbb az [origo] utolérheti akár az SG-t is. Hajrá! Weyer példája jól mutatja, hogy adott esetben a nagy portálok komoly gátjai lehetnek a fejlődésnek, hisz hiába a CC-licenc az [origo]-n, ha a többi területen nem haladnak a fejlődéssel.

A szimpózium további részeiben szó esett még a politikai blogokról (bár természetesen főként Gyurcsány Ferenc blogolása jött szóba), az üzleti blogokban rejlő lehetőségekről, majd szinte késő este a Wikipedia-effektusról Vágó Istvánnal, ahol a magyar rendszer lemaradása miatt szinte csak az angol nagytestvér előtt álló perspektívákról, és a játékmester által ostorozott hitelességről esett szó.

Forrás:sg.hu hírmagazin


Gyurcsány Ferenc jó blogger

2006. május 29., hétfő, 16:29

Az iWiW soha nem lesz fizetős, a politikusok blogolni fognak, az enciklopédia pedig már kúl dolog - tudtuk meg a Magyar Telekom székházában megrendezett Web 2.0 Symposiumon. Helyzetjelentés a magyar webkettőről.

Még az sem teljesen egyértelmű ugyan, hogy mi az a Web 2.0 (a továbbiakban: web2), a rendezvényt megnyitó beszédében György Péter már a Web 3.0-t említette, amelyet véleménye szerint azok alkotnak majd meg, akik kiszorultak a web2-ből. De kanyarodjunk vissza a web2-höz: míg az esztéta kulturális megközelítésben igyekezett definiálni a fogalom jelentését mint egyfajta mítoszt, addig Simó György T-Online-vezér ennél jóval gyakorlatiasabb volt. Az ő értelmezésében a web2 az interneten zajló markáns változások sora, amelyekre a legnagyobb magyar internetszolgáltatónak is reagálnia kell.
A T-Online legismertebb reakciója pedig az iWiW közösségi portál felvásárlása volt, ami nagy visszhangot keltett a magyar interneten. Simó az új szerzeménnyel kapcsolatban elmondta: az új tulajdonos gondolkodik ugyan azon, hogyan lehetne profitot termelni a közösségi oldallal, de maga az iWiW soha nem lesz fizetős. Ha egyes prémium szolgáltatásokat csak pénzért tennének is elérhetővé, ezeket a felhasználókkal együttműködve alakítanák ki. A T-Online első embere ígéretet tett arra is, hogy átnézik az iWiW adatvédelmi rendelkezéseit, és ezeket összhangba hozzák a tulajdonos egyébként szigorúan megszabott adatvédelmi szabályozásával.
Mire jó a szabad licenc?
A rendezvény kezdetén a Creative Commons-mozgalomról volt szó, amely könnyített felhasználási lehetőséget biztosít a hagyományos copyrighthoz képest. A Creative Commons (röviden CC) licencek így a kulturális javak eddiginél szabadabb megosztását és újrafeldolgozását teszik lehetővé, de a fő kérdés az volt: honnan lesz a pénz, ha a művek szabadon másolhatók?
Bodó Balázs, a mozgalom egyik magyarországi vezetője erre azt a választ adta: a CC-s licencelés a művek terjesztése révén nagyobb kapcsolati háló kialakítását teszi lehetővé az alkotók számára, ami végül eljuttathatja őket arra szintre, hogy profitálhatnak is tevékenységükből. Használatában egy kicsit le is vagyunk maradva: bár a Creative Commons elsősorban az amatőr alkotókat hivatott segíteni, Magyarországon eddig elsősorban a nagy nevek: a Magyar Elektronikis könyvtár, az origo és a webnaplót író Gyurcsány Ferenc élt az általa nyújtott lehetőséggel, a bloggerek között viszont még nem honosodott meg használata - említette meg Bodó. Fotó: Fábián Évi

Tényleg Gyurcsány blogol
Gyurcsány Ferenc maga írja a blogját - derült ki Keszthelyi András, a miniszterelnök tanácsadójának szavaiból a rendezvény blogokkal foglalkozó részének első előadásában. Amikor a webnapló írásának ötlete először felmerült, akkor Gyurcsány tanácsadói írták meg az első szövegeket, és az volt a terv, hogy a miniszterelnök csak jóváhagyja azokat. Ezt maga Gyurcsány utasította el, így végül az első - beköszöntő - bejegyzés kivételével valóban ő volt a bejegyzések szerzője.
A naplót a tanácsadó szerint kétféle olvasó látogatja: a közönség egy része a politikára, másik része pedig a miniszterelnök magánéletére kíváncsi. Ezt az jelzi, hogy két bejegyzés vonzotta a legtöbb (több mint 1400) hozzászólást: a Gyurcsányék házassági évfordulójáról, valamint a tervezett reformokról szóló. A Gyurcsány-bloggal kapcsolatban felvetődött az is, hogy a miniszterelnök közzétehet-e itt hivatalos bejelentéseket, de ezt a kérdést nyitva hagyta. Megemlítette viszont, hogy a madárinfluenza magyarországi felbukkanásáról pár perccel korábban jelent meg blogbejegyzés, mint ahogy az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóra sor került.

A polblogoké a jövő

A miniszterelnök tanácsadójának előadását követő kerekasztal-beszélgetésen az is elhangzott: a politikusok számára kényszer, hogy megjelenjenek a blogok által biztosított új felületen is. A vita egyik résztvevője, Babarczy Eszter szerint pedig "Gyurcsány Ferenc jó blogger", mivel blogjában sok minden van, érdekes és jó olvasni, csak az nem dőlt még el teljesen, hogy mi legyen a bejegyzésekhez fűzött hozzászólásokkal. Arra a felvetésre, hogy még nagyon kevés politikusblog, illetve politikai blog olvasható a magyar interneten, Babarczy azzal felelt, hogy szerinte ezek még "berobbanás előtt" állnak, vagyis az elkövetkezendő években - és a közeljövő választási kampányai során - a politikusok blogjai megszaporodhatnak.
Már az enciklopédia is kúl dolog
A Web 2.0 Symposium záróakkordjaként került sor az amatőrök által szerkesztet netes enciklopédiával, a Wikipédiával kapcsolatos vitára. Ebben a népszerű televíziós műveltségi vetélkedőből (is) ismert Vágó Istvánnak jutott az a szerep, hogy támadja a Wikipédiát. Vágó szemmel láthatóan alaposan felkészült a szabad enciklopédiából, amelynek szerkesztési elveit kritizálta, például azt, hogy a magyar táltos egyház okkultista, áltudományos álláspontja is tényszerűen szerepel annak oldalain.
Forrás: [origo]
A hátsó sor: bloggerek munkában
Gervai Péter, a magyar Wikipédia alapítója, és Hanák Dávid, a SZTAKI munkatársa azzal védték meg a bárki által szabadon írható enciklopédiát, hogy az nem próbálja meg eldönteni, mi igaz, és mi nem, hanem  minden elméletet igyekszik a maga helyén bemutatni. Hanák arra is figyelmeztetett, hogy maga a Wikipédia nem használható elsődleges forrásként, csak a legrelevánsabb forrásokat mutatja be egy adott témában.
A bírálatok mellett a Wikipédia elismerést is kapott: Vágó István és a konferencia szervezője ugyanis próbára tette annak szerzőit, vagyis a magyar nyelvű oldalakat szervező közönséget. Amikor Kossuth nevét a róla szóló bejegyzésben átírták Kosut-ra, Vágó szerint a szerkesztők körülbelül 3 perc után visszaállították a helyes állapotot, amikor pedig a Worcester-szósz nevét javították ki (a hibás *Worchesterről), akkor valaki meg is köszönte a korrekciót. Kelemen Gábor, a Magyar Nagylexikon Zrt. vezérigazgatója elismerte az online tudástár azon érdemét, hogy minimális költséggel fenntartható, szemben a méregdrágán készülő hagyományos enciklopédiákkal, és megemlítette azt is: a Wikipédiának köszönhetően már az enciklopédia is "kúl" dolog lett.
Forrás: [origo]Mi új van a magyar weben?

Hétfőn először rendeznek konferenciát Magyarországon az úgynevezett webkettes innovációkról. Téma a Wikipedia, iWiW, és a blogok.

Index (ugyelet@mail.index.hu)
2006. május 26., péntek 13:26Hétfőn rendezik meg az első magyarországi Web 2.0-s konferenciát, melynek fő témái lesznek a hazai innovatív webes fejlesztések. A Web 2.0 Symposiumon szó lesz a közösségépítő szájtokról. Egy asztalnál beszélgetnek majd a konkurensek: Holman Endre (myvip), Simó György (iwiw) és Vidó Viktor (hotdog.hu).
Szó lesz a blogok és az újságírás egymásra hatásáról is. A témában többek közt Weyer Balázs, az origo főszerkesztője is kifejti véleményét. Külön kerekekasztal-beszélgetés lesz a leghíresebb magyar blogger, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök webnaplójáról. A vitában Babarczy Eszter és Para-Kovács Imre, valamint a miniszterelnöki hivatal részéről pedig Keszthelyi András is részt vesz. Az Indexet Gerényi Gábor képviseli.
Szintén az úgynevezett webkettes jelenségek közé szokás sorolni a közösségi webes tartalomszerkesztést vagyis a wikizést. Az egyik legismertebb ilyen webes tartalom a Wikipedia. Az online enciklopédia magyar változatának alapítója Gervai Péter beszélget majd a Magyar Nagylexikon vezérigazgatójával és Vágó István műsorvezetővel.
A hétfői eseményről az Index a konferencia alkalmából indított blogjában fog részletesen, percről-percre beszámolni.
Forrás:index.hu